A 10 legjobb buliábrázolás

Tegnap volt vízkereszt, a karácsonyozásnak tehát vége. Mától hivatalosan is megkezdődött a farsangi szezon, vagyis itt az ideje a mulatozásnak és a bulinak. Ennek alkalmából összegyűjtöttem a 10 általam legjobbnak ítélt partiábrázolást. Mulatni nem csak a mai fiatalság tud! :)

1. Paolo Veronese: Lakoma Lévi házában


Na itt aztán zajlik a buli! Lett is belőle baj, hiszen a kép eredetileg Utolsó vacsora-ábrázolásnak készült. Na de részeg német katonák, lakmározó kutyák és dorbézoló jókedv. Az asztalra bor került, Veronese meg bíróság elé. Na ez egy másik mese lesz!


2. id. Pieter Bruegel: A farsang és a böjt harca


Farsang vs. böjt. Dőzsölés kontra fogyókúra. Mulatozás kontra szerénység. A képről részletesebben is lehet olvasni itt nálam.


3. Pierre Auguste Renoir: Moulin de la Galette



Bár tudjuk, hogy sokaknak nem tetszik Renoir festészete, és múzeumba nem való ócskaságnak tartják, én azért beválogattam őt is ide. Véleményem szerint Renoir igazi buli-festő. Egy laza tánc a Galette-ben?


4. Jan Steen: Jólétben légy előrelátó


Fejére állt a világ - ez a kép másik címe. Nem véletlenül. Itt aztán minden van: ólból kiszabadult malacka, késekkel babráló gyerkőc, zene és persze bor, bor, bor.


5. Edouard Manet: A Folies-Bergére bárja


Megint szuper a buli a Folies-Bergere-ben! Kár, hogy nem mindenki élvezi. Egy jó Martini?


6. Henri de Toulouse-Lautrec: Tánc a Moulin Rouge-ban


Ha buli, akkor Toulouse-Lautrec nem maradhat ki. Nehéz lenne összeszámolni hány képén, hány klub buliját ábrázolta. És élvezte.


7. Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklat a cédrusokhoz


Elismerem, sajátos buli ez. A szekta körtánca mégis ünnepet jelez. Egy más tudatállapot - ennek Csontváry amúgy is jó ismerője volt.


8. Hieronymus Bosch: Szénásszekér


Fiktív buli a triptichon középső tábláján. Mindenki részt vesz a felvonulásban: világiak, egyháziak. Dőzsölnek, zenélnek, flörtölnek. Sajna a parti eldurvul, mert a menet a Pokol felé tart.


9. Antoine Watteau: Indulás Cythere-szigetéről


A fiatalok elhagyják a szerelem szigetét, ahol mindannyian párra leltek. Jókedv, mulatás, tánc, rokokó szerelem. Gáláns ünnep, így buliztak a 18. században.


10. Peder Severin Kroyer: Hipp hipp hurra!


Szegény Kroyer nevét megfelelő szimbólum hiányában nem tudom helyesen leírni, de annyit azért jegyezzünk meg a dán festőről, hogy az impresszionisták hatása alatt dolgozott. Vidám családi ebéd a szabadban. Hipp-hipp-hurrá!


Plusz 1
Részeg öregasszony, hellenisztikus szobor, római márványmásolat


A hellenisztikus szobrászat egyik újítása volt a hétköznapi jelenetek ábrázolása. Úgy látszik, a részeg öregasszonyok látványa mindennapos lehetett. Na igen, nem csak a fiatalok tudnak mulatni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése