Hütte helyett

Ausztriában jártam nemrég, és volt szerencsém megcsodálni Steiermark egy kis üdülőfalujában, Sankt Lorenzen ob Murau-ban ezt az aranyos kis templomot. A falu és a templom is Szent Lőrincről kapta a nevét, akinek az életéről és haláláról keveset tudunk. A legismertebb verzió szerint rostélyon sütötték meg a mártírt. Na de vissza a templomhoz: a románkor végén építették, érdekessége, hogy a félköríves ablak mellett már csúcsíves ajtót is láthatunk, ami pedig a gótika jellegzetes díszeleme.


Az egyhajós templomocskát elsőként 1301-ben említik egy oklevélben.


A belső terét szárnyasoltárok díszítik, itt épp egy Mária-oltár. Középen a gyermekét kezében tartó Szűz szobra látható, a szárnyak tábláin pedig az Angyali üdvözletet, a Születést, a Háromkirályok imádását és Mária halálát ábrázolták.


Nagyon szép a templom mennyezete is, ami festett fakazettákból áll. Szintén festett díszítést kapott a karzat, és az oda vezető lépcső is.


A templom keleti fele a főoltárral. A gyóntatószék - állítólag - a legrégebbi példány az Alpoktól északra.


Ilyen szuper tábla mutatja be a kis falusi templomot. Térképpel, QR-kóddal, alapvető információkkal. Így is lehet.



A főbejárat csúcsíves kerete felett a korábbi román stílusú bejárat festett díszítése is látható. Kérdéses számomra a látszólag elforgatva berakott dombormű, ami valószínűleg Szent Lőrincet ábrázolja. 


A középkori templommal szemben egyébként egy vadonat új ház épült. Ausztriában jól megfér egymás mellett régi és új. 
Ha valaki a környéken járva megunta a síelés, érdemes lejönni a Kreischbergről pár percre megnézni ezt a kis templomocskát. Apres ski. Minden nap amúgy is uncsi a hütte. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése