Top 5 csíkos ruhás kép

A nyár végén némi nosztalgiával gondolhatunk vissza a matrózcsíkos ruhák érájára. A csíkos szinte minden nyáron nagy sláger, ha kell, laza, ha kell, elegáns viselet lehet belőle. tudták, hogy a tengerészcsíkos felsőket a holland matrózoknak köszönhetjük? A vízbe eső kollégát könnyebb észrevenni csíkosban. És azt tudta, hogy a hétköznapi divatba Coco Chanel hozta be? Ő volt az első, aki maga is bátran viselte ezt a feltűnő mintát.
Pedig nem volt mindig ilyen kedvelt a sávozás. A középkorban például a prostituáltak, leprások, eretnekek és bűnösök hordtak csíkos ruhát. Nem túl illusztris kör. De legalább messziről ki lehetett szúrni, kitől kell távol tartani magunkat.

A művészetben is sokáig feltűnő volt a csíkos ruha. Íme az én Top 5 kedvenc csíkos ruhás festményem:


Ki ne ismerné Renoir Az erkély című képének szuggesztív tekintetét? És csíkos ruháját? Feltűnő és elegáns viseletnek számított 1874-ben Párizsban az efféle toalett.


Egy másik magával ragadó tekintet - ezúttal Egon Schiele-től. Edith Schiele 1915-ben viselte a csíkosat, hogy férjének modellt üljön. Egy másik csíkos ruhás portré Edith-ről itt látható.


Picasso gazdag életművében szintén találni több csíkokat. Itt egy kubista festményén örökítette meg a Fiatal lányt csíkos ruhában. A feltűnő minta mellett a színek is nagyon élénkek.


A milanói Brera képtárban egy újabb feltűnő csíkos ruhára bukkanhatunk, amit Beatrice d'Este visel a Pala Sforzesca-n. Ludovico Sforza feleségéről sem ez az egyetlen cskíos ruhás festmény, itt Bartolomeo Veneto művén csodálhatjuk meg a csíkos ruhás hercegnőt.


És a kedvencem: Lorenzo Lotto! Hölgy Lukréciát ábrázoló rajzzal. Itt most visszatérnék arra a gondolatra, hogy a csíkos bizony a prostituáltak viselete volt. Íme egy szép velencei kurtizán! Ledér mivoltát a zöld-narancssárga színpár és a hanyagul a dekoltázsba dugott nyaklánc is hangsúlyozza. Ugyanakkor a kezében tartott rajz a római hősnőt, Lukréciát ábrázolja, aki leszúrta magát, miután megbecstelenítették. Erre az aktusra utal az asztalon lévő levélbontó kés is. A Livius-tól kölcsönzött latin idézet szintén a stroy-ra utal: "Ne kelljen egy nőnek sem átélni azt, amit Lukréciának!" Akkor mindez hogy jön a hölgy foglalkozásához?
Zseniális!


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése