Teadélután sellőknek

Csütörtökön sellő-teadélután volt a Várfok utcában. A hivatalosan Mermaid Tea Party címen beharangozott kiállításmegnyitót Nagy Zita, a MOME-n frissen végzett grafikuslány és a Várfok Galéria hirdette meg a Project Room-ba. A kiállítás tulajdonképpen nem más, mint a hölgy diplomamunkája: egy full giccs bútorinstalláció grafikákkal kiegészítve. Írom ezt azonban teljesen jó értelemben, hiszen nagyon érdekes és izgalmas a dolog. A látvány nehezen leírható: a teremben kékes lila fények uralkodnak, a padló fémes bevonatot kapott, középen két csillivilli szívecskés szék között az asztalon egy forgó, ernyős lámpa van, aminek alapján számtalan cuki porcelánfigurából lett kirakva. Az oldalfalakon láthatók a grafikák, az élményeket pedig egy videó egészíti még ki, amiben egy édes macska nyávog hozzánk kínaiul villódzó fények, rózsák, szívecskék és felhők között. A fotósorozat csak silány másolatként tudja visszaadni az installáció letaglózó élményét. Ez a kiállítás a Várfok Galéria utolsó nyári bemutatója, július 28-ig látható a Project Roomban. Aki szeretné személyesen is átélni a vizuális sokkot - érdemes! -, az utána otthon már csak Yves Klein vagy Malevics-albumot nézegessen.




Azt mondjuk igazán sajnálom, hogy a megnyitón nem hallottunk semmit a munka hátteréről. Ismeretlenül belecsöppenni ebbe a rózsaszín álomvilágba, nem valószínű, hogy az ember ki tud igazodni, jó lett volna egy térkép a giccsrengeteghez. Bennfentesek szerint Zita nagyon talpraesetten védte meg az államvizsgán a munkáját,pont ezért kár, hogy ebből nem hallottunk most semmit.


A folyamatosan forgó lámpa a törzsét kis porcelánfigurák alkotják. Láthatunk kis delfineket, kutyuskákat, rózsabimbókat. Élmény böngészgetni.



Az installáció kiegészítéseként a tv-ben állandósított videó ment. Cica barátunk kínai nyelven (szerencsére angolul feliratozva volt) hirdette a naplemente szépségét, illetve a sellő-teadélután miatt érzett kitörő örömének is hangot adott. Ezt leírni azonban nem lehet: a vizuális kiegészítőelemeket, a hanghatásokat a giccs uralta.





Nagy Zita (balra) alkalomhoz illően, sellősen öltözött.

Sajnos elég sötét volt.

A korinthoszi oszlopok előtt kibomló rózsa szirmai között Kockahas Herceg mosolyog.

A székek leüléskor "I love you" felkiáltással ünneplik a giccset.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése