Balaton Top 10

Pelso, Plattensee, Blatno jezero, Balaton.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy hetet a Balaton mellett tölthetek. A magyar tenger legtöbbünknek jelent valamit, kikapcsolódás, családozás, buli, pancsolás. De nem csak az átlagembert fogja meg a Balaton változatossága, hanem bizony a művészeket is. Most összegyűjtöttem a kedvenc Balatonos festményeimet, amik tényleg nagyon izgalmasan adják vissza a tó szépségét, hangulatát.
Az első név, gondolom, ami mindenkinek eszébe jut a balatoni festészetről: Egry József. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de kétség kívül ő az egyik legmeghatározóbb művész ebben a témában. Érdekes, hogy szegény akkor került először kapcsolatba a Balatonnal, amikor az 1. világháborús sérülését ápolták a badacsonyi kórházban.


1., Egry József: Fények a Balatonon


2., Egry József: A Balaton Badacsonynál, 1927

Egry József a képein elsősorban a Balaton atmoszféráját, fényeit, hangulatait örökítette meg. Folyamatos megfigyeléseket tett a tó fényjelenségeivel kapcsolatban. „Aki belép a természetbe, elveszti reális valóját.”


3., Egry József: Badacsonyi est, 1930


4., Halápy János: A tihanyi apátság, 1941

Halápy János neve talán kevésbé ismert, de életművében is a magyar tenger játszotta a főszerepet. Autodidakta festő volt, képein a kubizmus látványfelbontó jellegzetessége és az impresszionizmus vizuális megoldásai jelentkeznek.

5., Halápy János: Szilaj hullámok, 1959


6., Bernáth Aurél: Balatonpart tavasszal


7., Iványi Grünwald Béla: A Balaton Földvár felől, 1933


8., Vaszary János: Szélcsend a Balatonon

A sok, francia Riviérát ábrázoló képe mellett azért akad a Balatont ábrázoló festménye is Vaszary Jánosnak. A kompozíció egyszerű, a víz és az ég játssza a főszerepet. Aki szeretne még több szép impresszionisztikus művet nézegetni Vaszarytól, az látogasson el a balatonfüredi Vaszary Villába!


9., Molnár C. Pál: Esős Balaton Györöknél

Molnár C. Pál az egyik kedvenc magyar festőm, de őt sem elsősorban a Balaton-képeiről ismerjük. Nyomokban azért itt is fellelhető az a fémes, lírai jelleg, ami később állandó eleme lesz festészetének.


10., Szinyei Merse Pál: A Balaton a fonyódi partról

Az egyik legnagyobb magyar piktor, Szinyei Merse Pál is megfestette a Balatont. Valószínűleg érezte, hogy ez nem az ő témája, ezen kívül még egy festménye készült a tóról. A tájábrázolás tekintetében tényleg kiemelkedő az életműve, de a Balaton valahogy nem az övé. Tizediknek azért még így is befér. :)

Szép nyarat!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése