Viva Espana!

Annak örömére (vagy kinek mi), hogy tegnap a spanyolok nyerték a labdarúgó EB-t, stílszerűen egy a témához kapcsolódó festményt posztolnék. A félreértések elkerülése végett: a képnek semmi köze a focihoz, az ünnepi utáni ivászathoz viszont igen. Hogy a spanyolok régóta értenek a fiesztához, azt Velázquez bizonyítja be nekünk.

Diego Velázquez: Bacchus ivók közt, 1628, (Madrid, Prado)

A foci EB-hez hasonlóan itt is jelen van egyfajta verseny, hiszen a főszereplő Bacchus egy fiatal férfit koszorúz meg, nyilván ő a verseny nyertese. De milyen verseny volt? A környezetből csak egyféle válasz lehetséges: ivászati verseny volt! Egy ilyen megmérettetésben mindenki nyer, de a koszorús fiú bírta legjobban a piálást. 
Azért érdemes visszatérni az alapokhoz: a kompozíció azért elég érdekes. A címben is szereplő Bacchus mitológiai alak, félmeztelen teste kitűnik a többi, korabeli ruhát viselő figura között. A boristen tekintete azonban elgondolkodóan a messzeségbe réved - alakja szinte ellentmond minden korábbi Bacchus-ábrázolásnak. Körötte a "kortársak" vidáman szemlélik a koronázást - a nyertes ugyan megvan, de az ivás folytatódik.
Velázquez egyébként Rubens biztatására kezdett mitológiai témákat festeni, de sosem érezte igazán magáénak ezt a műfajt. A Bacchus ivó közt képe ezt alá is támasztja.
A spanyolok ünneplésben jók, ezt tudjuk. Meg persze fociban is.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése