Mese és művészet

Gondolom sokan emlékeznek a Csipet csapat talpraesett és aranyos mókusaira, Chipre és Dale-re. A legtöbben persze a Walt Disney-s vasárnapokból ismerhetik, a karakterek azonban jóval "idősebbek". Bill "Tex" Henson 1943-ban rajzolta le Chip és Dale figuráit, akik eredetileg Pluto-t idegesítették, majd önálló rajzfilmtémává váltak. De hogy honnan jön a nevük - na az az érdekes most számunkra. A korábban említett rajzoló Bill Henson ugyanis kedvelte a régi bútorokat, a szép darabokat maga is gyűjtötte, és nagy tisztelője volt Thomas Chippendale bútorkészítő művésznek. Hoppá bizony! Róla nevezte el a két kis mókust. Angolul eredetileg "Chip an' Dale" illetve később "Chip 'n Dale" hívták őket - Chippendale nevében ugyanis egy p-vel több és egy d-vel kevesebb volt, hogy teljes egészében hasonuljon hozzá a két új név.




A 18. században élt Thomas Chippendale munkásságát elsősorban vázlatkönyveiből ismerjük, a konkrét, általa készített bútorokat nehéz beazonosítani. Műveivel, terveivel a rokokó és klasszicizmus közötti átmenetet képviseli. 1754-ben könyvet is kiadott a bútortervezésről The Gentleman and Cabinet Maker's Director címmel. Stílusát később sokan átvették, és alkottak Chippendale modorában.

Chippendale-szék, Birminhgam

Chippendale-nek tulajdonított komód, 1778 körül, Pittsburg

Thomas Chippendale, írószekrény kínai hatású díszítéssel, Santiago de Chile


 A fenti kép Chippendale könyvéből, a Director-ból. A felvilágosult urak háztartásából nem hiányozhattak a műveltségüket bizonyító könyvek. Ezek tárolására ilyen szekrényeket ajánl Chippendale.



Nem csak a kínai díszítőelemek ihlették meg a brit bútorkészítő művészt, hanem a gótika is, aminek az angol lakberendezésben a mai napig nagyon fontos szerepe van. A szék háttámlája a gótikus katedrálisok kőcsipkéit idézi.

Tálalóasztal

Szófa

Pihenőszék

Chippendale modorában készült bútorokat egyébként a Nagytétényi Kastélymúzeumban is láthatunk, érdemes kibumlizni, hogy élőben is megnézhessük.

A brit bútorkészítő neve egyébként nem véletlenül lehet ismerős: állítólag a Los Angelesben 1979-ben alakult Chippendales csoporté volt az első férfiak által előadott táncos-vetkőzős produkció. Egyes vélemények szerint a férfiasságukat akarták a névválasztással hangsúlyozni. A dologhoz még hozzátartozik az is, hogy a Chippendales eredetileg meleg férfiaknak táncolt, nem nőknek.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése