Székely szecesszió

Alapvetően nem kulturális célokkal látogattam Erdélybe, de a lehetőségekhez képest igyekeztem a művészetekre is figyelni. Egy rövid pihenő erejéig megálltunk Kézdivásárhelyen, ahol a főtér házai ejtettek rabul. Most a szecessziós épületeket válogattam ki. Maga a szecesszió más erdélyi városokban is nagy szerepet játszott, a stílus egyik leghíresebb képviselője, Kós Károly is innen származott.


Kézdivásárhely főterének északi oldalán áll az egykori Kisegítő Takarékpénztár. A kétemeletes épület halványzöld és khaki-zöld színekben pompázik. Külön figyelmet érdemel a kocsibehajtó fölötti, íves ablakú erkély. Szépek még az emeleti ablakok keretelései, az oromzatot pedig az erkély felett egy nyújtott körablak tagolja. A székely zászló minden házra ki van tűzve.





Ez a saroképület kevésbe dekoratív kialakítású, és sajnos nincs is úgy karban tartva, de egykori szépsége így is érzékelhető. A letisztult vonalak, a visszafogott megoldások nekem így is tetszenek. 


Ez már ugyan nem szecesszió, de nagyon megtetszett ennek a háznak a pártázata. Erdélyben a reneszánsz óta nagy hagyománya van a középületek, kastélyok pártázattal való díszítése. A zárópárkány felett végighúzódó dekoratív építészeti elem nagyon változatos formákkal jelenik meg. Itt növényi ornamentika és vakárkádsor alkotja a pártázatot.



Végül még egy tetszetős épület a főtér nyugati oldaláról, ami szépen karban van tartva. A halványkék földszint rusztikusabb, az elemet ablakai váltakozva háromszögű és íves lezárásúak, a zárópárkány felett pedig vázákkal díszített ballusztrád-sor húzódik.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése