Tíz tavaszság

A gyönyörű és napos hétvége alapján úgy tűnik, elkerülhetetlenül jön a tavasz. Ez jó, nagyon is. A ráhangolódást segítendő készítettem egy kis válogatást a kedvenc tavasz-ábrázolásaimból, a végén még egy extra meglepi is található a 90-es évek egy rejtett gyöngyszeme. Már ez megér pár percet!

Flora, a virágok istennője, Stabiae, freskó
Úgy gondolom, nehéz lenne ennél kecsesebb ábrázolást keresni a tavaszról, virágzásról. A falkép Pompeji "elővárosában", a vulkáni hamu által szintén betemetett Stabiae-ben maradt fenn. Hihetetlenül finom az a mozdulat, ahogy a római istennő leszedi a virágot.

Sandro Botticelli: La Primavera, 1477 vagy 1482
Mit is lehetne írni a művészettörténet egyik legismertebb képéről? Legfeljebb azt, hogy igazán sosem fogjuk tudni megfejteni ezt a festményt. A jelenet Vénusz kertjében játszódik, jobb oldalon Zephyrt és szerelmét (Cloris nimfa) láthatjuk, aki nászajándékba a virágfakasztás képességét kapja a nyugati szél istenétől, így lesz belőle Flora, a virágok istennője. Balra a három grácia táncol, Hermész elhessegeti a felhőket, Amor pedig nyilazza a lányokat.

Claude Monet: Tavasz, 1886
Monet legalább annyira szeretett kertészkedni, mint festeni. Csodálatos kertje Giverny-ben hűen bizonyítja ezt. Számtalan képe van a kertről, a virágzó növényekről, a hangulatos japán hídjáról. Most egy visszafogottabb festményét választottam, de a melengető tavaszi napsütést és a virágba borult fák látványát így is átélhetjük.

Csók István: A tavasz ébredése, 1900
Csók István képe talán a legismertebb tavaszhoz kapcsolódó alkotás a magyar művészetben. Nem véletlenül, hiszen csodálatos színeivel, az alakok könnyed mozdulataival nemcsak a tavasszal újjáéledő természetet, hanem a szerelem érzését is feleleveníti a nézőben.

Lawrence Alma-Tadema: Héligabalosz rózsái, 1888
Héligabalosz vagy Elagabal szíriai Nap-isten volt. Tiszteletét egy időre a római birodalom is átvette. Gyönyörű, ahogy Alma-Tadema képén szállnak a rózsaszirmok, szinte érezni a tömény rózsaillatot.

Lawrence Alma-Tadema: A tavasz kibontakozása, 1905
Jó, tudom, Alma-Tadema kétszer szerepel, de nagyon tetszenek a finom, költőien lágy, romantikus festményei. A kettővel már így is visszafogtam magam.

Alfons Mucha: Tavasz, Évszakok-sorozat, 1896

Mucha nagyjából mindenből csinált sorozatot, így az évszakokból is, így ide is bekerült ez a munkája. Csupa kellem, báj, kecsesség ez a lány, érzékien finom, mint maga a tavasz.

Csontváry Kosztka Tivadar: Mandulavirágzás Taorminában
Csontvárynak van egy Tavasz című képe, de nekem a Mandulavirágzás Taorminában tavaszosabb, ezért ezt választottam. A naplemente miatt egyébként a Csontváry-féle narancssárga, rózsaszín árnyalatokat is élvezhetjük.

Jeff Koons: Felfújható virág - és nyuszi, 1979
A mű a Felfújható dolgok sorozat részeként született meg. Az amerikai művész ilyen felfújható gyerekjátékokkal indította szobrászati karrierjét. A readymade nyuszi és virág polírozott felületű acéltükörre van állítva. Koons állítása szerint alkotásai önmagukért vannak, nem kell mögöttest jelentést keresni. Gyönyörű gicss!

És nincs vége!
Retro giccsparádé tavasz-témakörben:



Jó tavaszodást!