Felhőkarcoló és híd

Nemrég néztem végig A híd című svéd-dán koprodukcióban készült sorozatot, és még mindig a hatása alatt vagyok. Hihetetlenül izgalmas, benne van az északi filmek nyomasztó világa, a karakterek hihetetlenül emberiek, szerethetők, a story és a színészek zseniálisak. A főcímben pedig szerepel a kedvenc építészem, Santiago Calatrava egyik felhőkarcolója is, a Turning Torso, hiszen a sorozat részben Malmöben játszódik.


A malmöi Turning Torso a nevének megfelelően egy "csavarodó" toronyház, benne irodák és 149 lakás található. Az építését 2001-ben kezdték, az átadásra pedig 2005 augusztusában került sor. Magassága 190 méter, amivel azért jócskán elmarad az ázsiai és közel-keleti felhőkarcolók valóban égbenyúló tornyaitól, Mamlöben azonban messze a város fölé magasodik. Ebbe 54 emelet fért bele, a teljes alapterület pedig 17.500 m2. Európai mércével még így is kiemelkedő, hiszen a kontinens második legmagasabb lakóépülete a Turning Torso, csak a moszkvai Triumph Palace előzi meg.





Santiago Calatrava a csavarodó hatást azzal érte el, hogy az egész tornyot kilenc darab ötszintes egységre bontotta, és az egymás fölött elhelyezett egységek kissé el vannak forgatva az alattuk lévőhöz képest. Összességében így a legfelső "kocka" 90 fokkal fordul el a legalsóhoz viszonyítva.




A csavarodó felhőkarcoló  a kikötőben áll, nem messze A híd sorozat alapjául szolgáló Öresund-hídtól, ami Koppenhágát és Malmöt köti össze. Érdekes amúgy, hogy Calatrava építészete leginkább a hidakról ismert.