Somogyi 100

Somogyi József az a szobrász, akit mindenki ismer - a köztéri szobrait legalábbis biztosan - csak nem tud róla. A Bartók Béla-szobor a Feneketlen-tónál, az Anya gyermekével a Kossuth téri metrómegállóban, a Holokauszt-emlékmű a Gesztenyés kertben, az Anyaság című szobra a Török utcában - hogy csak budapesti példákat említsek. Somogyi József 100 éves lenne idén, ennek apropójából szentelt neki kiállítást a Vigadó. 




Gondoltam, hogy sokan eljönnek a megnyitóra, de rengetegen voltak! Mondhatni, ott volt mindenki, aki számít. Ennek örömére a megnyitó beszédeit 1 órán keresztül élvezhettük. Mikrofon elé állt Tarlós István főpolgármester is - ja, állítólag Óbudán utcát neveznek majd el Somogyiról!

A kiállítás egyik termében Somogyi József munkásságát ismerhetjük meg: a köztéri szobrairól fotók kerültek ki, de művészetének megismerését izgalmas kisplasztikák is segítik. Különleges darab az Állatküzdelem című alkotás, amit a mester 11 éves korában készített!






Sok rajza is látható a kiállításon, ezek főleg a nő és az anyaság témájával foglalkoznak. Nagyon szeretem azokat a műveket, ahol néhány vonallal igazán karakteres és kifejező rajzokat tudnak létrehozni az alkotók.








Széles csípő, hosszú nyak. Ezekről könnyű felismerni Somogyi nőalakjait.




A kiállítás másik termében Somogyi tanítványai képviseltetik magukat egy-egy művel. Nagyon színes, érdekes válogatás, melyből ez a kettő volt a kedvencem:


Palotás József: Szent Ferenc és a gubbiói farkas

Mihály György: A születés oszlopa

Infók a kiállításról itt.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése