Grado in 40 Grad

Pár hete Olaszország dallamos nevű Friuli-Venezia Giulia tartományában nyaraltunk. A lagúnás terület népszerű üdülővárosa, Grado azonban a sekély, homokos tengerpartnál sokkal többet tartogat a látogatók számára. Feltéve, ha az embernek 40 fokban is van kedve besétálni a városközpontba. 
Messziről lehet már látni a Sant' Eufemia-templom harangtornyát. 


Ezen a helyen már a 4-5. század fordulóján is állt egy templom, de a mai, háromhajós elrendezés Aquileia-i Niceta püspök nevéhez köthető (5.század második fele). A hajókat elválasztó félköríves árkádok fölött a gádorfalon ablaksor van, a térlefedés módja pedig nyitott fedélszék.



Az apszis félgömb kupolájában Maiestas Domini-freskó látható: Krisztus mandula formájú dicsfényben jelenik meg, körötte az evangelisták szárnyas szimbólumai és szentek vannak.



A padlón mozaikdíszítést találunkunk, ami mind stílusában, mind témájában hasonlít a híres aquileia-i mozaikokhoz, amelyeket volt szerencsém korábban látni. Nem véletlenül, hiszen nagyjából egy időben (6.század) készültek, és a két város nagyjából 15 km-re van egymástól. A geometrikus díszű keretek között madarak, halak, latin nyelvű írás, végtelen csomó, stb. látható.






Az szentély előtti padlófelületen a grado-i félszigetet is ábrázolták, jól felismerhetők a mozaikon a templomok.




A szentély mögötti területen rendezték be a lapidáriumot. Nagyon érdekes kőemlékeket lehet itt találni! Megjelenik például a páva, az újjászületés jelképe, a 7 ágú menóra, szárnyas Géniusz, vagy orans tartásban imádkozó alakok.







Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése