Grado in 40 Grad - vol.2.

A Sant' Eufemia mellett két másik emlékkel is találkozhatunk Grado-ban. Az egyik közvetlenül a székesegyház mellett található Santa Maria delle Grazie-templom. Az épület a 6. század végére datálható, és a korai középkor jellegzetes jegyeit hordozza magán. Háromhajós, bazilikális szerkezetű, nyitott fedélszékkel fedett, félköríves apszissal és emelt szentéllyel rendelkezik. A mellékhajók padlózatán itt is fennmaradtak a geometrikus díszű mozaikok, amik a térség építészetében jellemző motívum volt.



A szomszédos épületek nagyon közel épültek a bazilikához, így miniárkádívekkel támasztották meg a templom falát.






A Sant' Eufemia-templomtól kicsit távolabb egy korábbi korakeresztény templomocska romjai is láthatóak. A 4-5. század fordulóján épített bazilika a város (Aquae Gradatae) római kori történelméhez kapcsolódik. Grado ekkor Aquileia előkikötőjének számított. A templom romjait ma a fölé épített fémhidakon járva tanulmányozhatjuk. Padlómozaikokat és ház alakú szarkofágokat itt is láthatunk.





Egy kis ráadás: Street Art Grado-ban.



És végül egy elrettentő példa: a közeli shoppingcenter design-ját a helyi történelmi stílusoknak megfelelően alakították ki. Íme egy kamu-velencei gótikus butik. (Pfffffffff...)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése